Dersin Adı | Yiyecek ve İçecek Yönetimi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 202 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders öğrencilerin yiyecek ve içecek yönetiminde yönetsel anlamda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini ve yönetici görev ve sorumluluklarının kazanılmasını amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste yiyecek ve içecek endüstrisinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve yiyecek içecek operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Yiyecek ve içecek yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek yiyecek içecek işletmelerinden örneklerle açıklanacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Yiyecek ve İçecek Yönetimine Giriş | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 1 Introducing Food and Beverage Management, 6th edn (London and New York: Routledge, 2018), 1-32. |
2 | Yiyecek ve İçecek Operasyonlarının Sınıflandırılması | JBernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 2 Classifying Food and Drink Service Operations, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 34-44. |
3 | Doğrudan Yiyecek ve İçecek Servisleri | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 3 Restaurants and Events-the direct market, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 45-75. |
4 | Dolaylı Yiyecek ve İçecek Servisleri | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 4 Contract Foodservice, Travel and Public Sector Catering-the Indirect Market, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 76-93. |
5 | Konsept Oluşturma | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 5 Developing the Concept, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 94-119. |
6 | Menu | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 6 The Menu, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 120-156 |
7 | Satın alma ve Depolama | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 7 Purchasing and Storage, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 157-177 |
8 | Üretim ve Servis | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 8 Production and Service, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 178-221 |
9 | Ara Sınav | |
10 | Kontrol | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 9 Controlling the Operation, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 222-270 |
11 | Liderlik ve İnsan Kaynakları Yönetimi - Yiyecek & İçecek Pazarlaması - Quiz | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 10 Staffing Issues, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 275-294 |
12 | Kalite Yönetimi, Trendler ve Güncel Gelişmeler | Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 11 Food and Beverage Marketing, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 295-325 |
13 | Sunumlar | |
14 | Saha Gezisi | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | “Food and Beverage Management”, Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, 6th edn, London and New York: Routledge, 2018, ISBN 9781315563374 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | 1 | 15 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 12 | |
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 16 | |
Final Sınavı | 1 | 16 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest